Vlasnici privatnih pumpi traže veće marže

Bez autora
Mar 25 2024

Vlasnici nezavisnih privatnih benzinskih pumpi okupljeni oko inicijative za promenu postojećih načina prodaje dizela poljoprivrednicima uputili su juče ministarstvima energetike, trgovine i poljoprivrede da što hitnije razmotre njihov zahtev za povećanje maloprodajne marže.

Sa sadašnjih 13 na 18 dinara, jer je to preduslov njihovog daljeg rada i opstanka pumpi.

Oni su se istom dopisu zahvalili ministarstvima koja imaju razumevanje za njihove probleme i svesni su napora koji vlada čini da bi se svim privrednicima izašlo u suret, ali nije dovoljno da se samo ograniči prodaja dizel-goriva po 179 dinara na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) i bolja kontrola izdatih kartica. Već je, kako se navodi, neophodno da se promeni i cena po kojoj će poljoprivrednici ubuduće točiti ovo gorivo na pumpama.

Dakle, nema smisla da evrodizel košta 200 ili 204 dinara na pumpi i da ga po toj ceni toče svi, osim zemljoradnika koji ga plaćaju 179 dinara i pri tome imaju i pravo na refakciju akciza od 50 dinara. Posle tog odbitka oni evrodizel toče za 129 dinara, dakle za 71 dinar jeftinije.

U ovoj urgenciji vlasnici pumpi podsećaju nadležna ministarstva sa kojima su pregovarali da se ništa nije uradilo ni po pitanju pomoći države za pokriće gubitka iz poslovanja ovih pumpi, na šta, smatraju, imaju pravo, jer je država već pomagala privredi tokom korone. Pomoć su dobili auto-prevoznici, hotelijeri, turističke organizacije…

Svesni su, dodaju da nije moguće možda rešiti odjednom sve njihove probleme, ali je ovo ključ njihovog opstanka i jedina mogućnost da ne dođe do dodatnog zatvaranja pumpi.

Ovu inicijativu je od 120 vlasnika benzinskih stanica potpisalo više od 50 odsto.

Inače, samo je prošle godine zbog ovakve politike cena zatvoreno oko 35 privatnih benzinskih pumpi, mahom na lokalu.

Vlasnici pumpi su, kako kaže jedan od pregovarača Zoran Zečević, iz Srpske Crnje dobili odgovor Ministarstva energetike kome su se 12. februara obratili sa molbom da se prevaziđu ovi problemi. U odgovoru koji im je stigao pre par dana navodi se da su predstavnici resornih ministarstava preduzeli mere na poboljšanju uredbe kojom je ograničena visina cena derivata uz upotrebu kartice izdate registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Naime, Uredbom o ograničenju visine cene derivata propisano je da će NIS na svojim pumpama uz upotrebu agrokartice staviti u promet evrodizel po maksimalnoj ceni od 179 dinara točenjem maksimalno do 100 litara po hektaru, a najviše do 100 hektara. Na ovaj način je ograničena količina evrodizela koja može da se kupi po povlašćenoj ceni.

Zečević pozdravlja odluku nadležnih da ograniče kupovinu evrodizela na 100 litara jer se na taj način prekinula preprodaja ovog subvencionisanog goriva, budući da su se agrokartice ustupale ili prodavale vlasnicima autobusa, kamiona i vozila… svima onima koji inače nemaju pravo na subvencionisano gorivo.

– Imam informaciju da je odmah pošto je ova uredba doneta blokirano na stotine agrokartica za sve one za koje se utvrdilo da ih nisu koristili za obradu zemlje, već za preprodaju. Ali uz taj mora da se reši i problem marže i toga da cena od 179 dinara u maloprodaji ne može više da važi za poljoprivredu, dok je isto to gorivo na pumpama 200 i više dinara, jer tako svi direktno rade s gubitkom – kaže Zečević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik